Apunts per la Visita guiada del 9 de Maig. Vull donar les gràcies al Josep Maria Carreras, que va escriure una magnífica guia històrica sobre Santa Coloma. Amena, senzilla, instructiva, imprescindible. També als apunts que l’Isaura va fer per al Servei de Patrimoni del Consell Comarcal. Abans de publicar els apunts en aquest bloc, hi he afegit quatre notes per enriquir les explicacions. 

TRAJECTE:

CONVENT-PASSEIG J. SEGURA–PORTALET–PORTAL SANTA MARIA

CARRER SANT ROC–FONT DE LES CANELLES/SAFAREIGS–“BANYS JUEUS”

CARRER DE LA FONT–SANTA CATERINA–PLAÇA ESGLÉSIA–

CARRER FORN DE BAIX–CARRER QUARTERES–CALL JUEU

PATI DEL CASTELL–CARRER MAJOR–PLAÇA PORTAL–PLAÇA MAJOR

CONVENT. Les primeres notícies són de 1220. Pere de Queralt IV ho dóna als mercedaris. Els mercedaris s’hi estan de 1335 a 1835. Pere IV de Queralt i Francesca de Castellnou (1368). Panteó dels Queralt. Retaule de Sant Damià i Sant Cosme. Rems galeres inventariades. Lloc on s’acabaven les processons que es feien per la pluja. Les pedres se les va endur, principalment, les famílies Goberna, Mullerat i Martí durant la dècada de 1870. La cisterna està a Sant Cugat. Destacar les grans partides de terra que tenien els mercedaris i la quantitat de blat que rebien del poble en concepte d’arrandaments. I sobretot, que durant la guerra civil es salva de miracle. Llegir aquestes cartes

Abril 1937. Carta de  Josep Calassanç Serra i Ràfols (secretari Associació Amics de l’Art Vell) a Pere Pujol (funcionari de la Secció de Monuments Històrics de la GC)

He estat assabentat que s’està procedint a l’enderroc de la meravellosa església romànica de Santa Coloma de Queralt coneguda per “El Convent” en la que existeixen, ultra la magnífica portalada, els sepulcres gòtics dels comtes de Queralt. Us restaria vivament agraït si poguéssiu fer alguna gestió per a impedir-ho prop del Comitè o Ajuntament del poble—en major part de la C.N.T—. La qual cosa té molta urgència perquè l’enderroc va de pressa

Resposta de Pere Mallol a Serra i Ràfols

El Senyor Martorell, que s’ha hagut d’abstenir [sic], m’encarrega de dir-vos que troba molt encertada la vostra idea de fer tapiar la porta de l’església de Bell·lloch (Santa Coloma de Queralt) i que ho feu quan abans millor, sempre i quan aquesta reparació no sobrepassi de gaire l’import de 200 pessetes.

PREGUNTA 1.- Perquè es diu la Plaça de la Pau?

Perquè era un lloc molt pacífic allunyat del poble

En honor a Paulina Sanou—coneguda popularment com “La Pau”—, una monja que va salvar el sepulcre de Pere V de ser destruït en la Guerra del Francès

Per commemorar el final d’una guerra.

081

“La crema del Convent”. Quadre de Mossèn Esteve Puig,

PASSEIG JOAN SEGURA I VALLS.  1953. Desbrossen els camps. Al Convent s’hi anava baixant. Suportar estoicament les bromes sobre la història de les monedes.

 PORTALET. Antic cementiri fins a finals dels segle XVIII. Llavors es passa al lloc actual. Fins a mitjans de segle XIX, de fet, el lloc era conegut com a Raval del Cementiri. Casa Joan Segura i Valls (1844-1909). Història de Santa Coloma, 1879. Aficionat a l’historiografia, a l’etimologia i al folklore. Com a capellà, era reaccionari. Membre Centre Excursionista de Catalunya.

  • – Sobre la libertad de la ciencia
  • Aplech de documents curiosos e inedits fahens per la historia de las costums de Catalunya,
  • – A estones perdudes (pòstum). Cròniques humorístiques. Pseudònim Rafel Sans d’Urpí.

CAMPANAR. Des de finals de segle XVI s’intenta construir el campanar. Les obres s’encallen. El 1624, Dalmau de Queralt augmenta els impostos de carn i vi per finançar l’obra. Conscienciar d’això: Dalmau de Queralt no embelleix Santa Coloma. Crea els impostos perquè els colomins paguin els diners per embellir el poble!

campanar

El campanar NO va ser construït gràcies a Dalmau de Queralt i Codina!

PORTAL DE SANTA MARIA.- Reconstrucció de 1635. Plet entre la Comunitat de Preveres i la Vila el 1575 sobre la Torre de l’Abadia. Explicació història de la Placeta que podia haver estat, i no va ser. Explicar que l’entrada de l’església havia de ser per l’est, per l’actual rectoria.

SANT ROC.- Va començar a fer-se famós al segle XVI per prevenir les sequeres i la pesta. Aquesta capelleta és de 1940.

FONTS DE LES CANELLES.- Dalmau de Queralt la va començar a fer construir el 1614. Es va acabar el 1623. Creu de terme és una còpia, doncs es va destrossar el 1934. Hi ha escenes de la crucifixió de J.C, i simbologia dels quatre evangelis. L’abeurador es va fer servir fins els anys 60. Els safarejos es van fer servir fins els 70. Explicar imatge de Santa Coloma i ós.  Al costat: escuts de la Vila i Santa Coloma. Explicar la història de Santa Coloma i la ossa.

Quiosc anys 30. Safareigs: es van fer servir fins els anys 70. Construcció piscina. Segons Roman Ramon, allí existència restes campament íber.

canelles

ANTIC BANYS JUEUS. Des de finals del segle XIII.  Més endavant va ser una fonda. A principi de segle XIII ja en feien ús.

MURALLA.-  Explicar històries torre militar ensorrada. Una de les torres militar. Privilegi Alfons 1331 (ampliació). Explicar corrents fluvials provinents de la Bastorra i com era el Passeig al s.XIX, ple de xiprers.

MOTIU DE REFLEXIÓ: si Santa Coloma, tan l’Ajuntament com els veïns, hem deixat que la gent agafi les pedres de la Muralla que es troba al mig del poble, com ens hem d’estranyar que desapareixés el Convent el segle XIX, que, a més, estava allunyat de poble?

FORN DE BAIX.- Ensenyar Pedres ennegrides. Explicar que es deia Forn de Baix perquè el forn de Dalt estava al Carrer Major, on curiosament ara hi ha la Fleca.

HOSPITAL DELS JUEUS. Fundat per Mossé Cabrit. Es vol construir des de 1401, però no s’executa fins a 1411. Com a mínim funciona fins a 1476.  Donava assistència i mèdica, i assistia a pobres, orfes. Quan els jueus van ser expulsats, fou convertit en presó.

PATI DEL CASTELL / PALAU-CASTELL.- Documentat des de 1018. Guerau de Queralt va convertir-lo en un Palau renaixentista. El segle XIV, el Pati d’Armes era un Verger. Retaule de Sant Joan. Les pintures del sostre mostren la Batalla de Lepant. Al centre, el riu Tíber. Als costats. Un cabdill musulmà, Felipe II (Rey de Espanya) i Lluís de Queralt i Lluís de Requesens (responsables de la campanya, ambdós vinculats a Santa Coloma). Intent de construir un museu per part d’Esteve Puig. Lladrocini. Ensenyar on era l’escut dels Queralt. Esmentar Vida Christi, obra teatre 1577. Esmentar els impostos que els Queralt sotmetien als colomins. Esmentar Font de la Petxina. Deixar que ho expliqui en Damià, que en sap molt més.

ESGLÉSIA DE SANTA MAGDALENA. El 1327 es construeix l’hospital i un benefici de la Santa Creu. El 1331 es funda el benefici de Santa Magdalena que posa el nom a l’església. El 1922 va ser traslladada al Pati del Castell. Ensenyar escut dels Requesens.

Perquè es va traslladar? Perquè l’Ajuntament va subhastar-ho. S’ho va endur el Centre Republicà. I la propietària, Pepita de Requesens,  pensant que eren massa anticlericals va demanar poder-se endur la façana gòtica.

PREGUNTA 2.- Com es deia el passatge que anava d’aquí a la Muralla?

Passatge dels miserables

Travessera de les fresques

Costeta de la merda.

call-jueus-bona

La importància dels jueus en la nostra Vila va ser importantíssima. Poetes, metges, filòsofs, comerciants… La seva presència ens va enriquir de totes les maneres possibles.

CALL JUEU.- Explicació de la importància dels jueus en el comerç del safrà. Polemista, Poetes. Elogiar Astruc Bonafeu. Elogiar cirurgià Pere Ritxard. Al principi només estaven allà, després es van barrejar amb la població cristiana. També Carrer Major i Carrer Marxants. Portal de Sant Antoni. Parlar

PLAÇA DE L’ESGLÉSIA. L’any 1962 es van trobar dues fosses comunes. El 1984 es van trobar les restes d’un antic cementiri. Això significa que abans de l’església gòtica, n’existia segur una de romànica. Esmentar  peixateries. Esmentar gran importància comerç safrà al XIV: SCQ com a gran mercat productor mundial. Esmentar Carrer de la Misèria (història escudella). 

ESGLÉSIA. Consta a Santa Coloma una parròquia des de 1151. El segle XIII es documenta una reconstrucció. El 1331 es comença a construir el nou edifici.  Explicar cabrejada  colomins estàtues de Sant Pere i Sant Pau. Vida social. S’havia d’entrar per l’Est. Havia d’anar fins al Passatge de les Carnisseries. Explicar incendi de 1731—Obra de teatre de Santa Coloma.

CARRER MAJOR.- Porxat fins el 1932. Ensenyar foto Martí Sendra: “Café Jardín”. Explicar que està dedicat a Sant Bonaventura

SINAGOGA DELS JUEUS. Carrer Major. Escola de jueus. A principis de segle XV (1409) ja devia operar. Funciona fins l’expulsió definitiva (1492)

ANTIGA ESTRELLA. De 1882 a 1932

ANTIC AJUNTAMENT / FORN.  Fins a 1517 era Consell General. A partir d’aquesta data, Consell de Quarentena. 12 Braç Major / 12 Braç Mitjà / 12 Braç Menor / 3 Jurats i Batlle. Havien de votar les propostes 30 dels 40 Jurats. Per tant, tots tenien capacitat de veto.

PORTAL DE SANTA COLOMA. Cremat Portal. Carlania. Estàtua de Pi i Maragall. Era el castell primitiu. Subratllar el triangle que destaca Segura de la SCQ primitiva.Carlania—Església—Castell. Relacionar-ho amb els tres portals primitius:  Santa Maria, Cervera (Sanou. ¿Parlar d’en Clascar?), Jueus (St. Antoni).

Perquè ja no existeixen les  portes dels portals de Santa Coloma el 1837?

  1. Es destrossaren en el sí de la primera guerra carlina

  2. L’Ajuntament de la Vila decidí treure’ls.

  3. Uns quants veïns borratxos els van cremar

portal

Pista a la pregunta anterior. “Pensa malament i encertaràs”

CARRER DEL MIG. Es va fer entre 1292 i 1315, en una època d’expansió de la població. Unia els punts importants de la Vila.

PLAÇA MAJOR. Es deia anteriorment Plaça de les Eres perquè anteriorment s’hi batia la collita. Unió de dues poblacions. Montpaó i Vila Nova. 1222. Mercat. Fira. 1312. Des de principis de s.XIV hi havia botigues:  Carnisseries. Vida social. Explicar subhastes, esquartaments, etc.

AJUNTAMENT. Baltasar de Queralt el va vendre a la Universitat de Santa Coloma el 1570. Els balcons de ferro forjat són de 1776. L’escut de 1768.

 drac

PREGUNTA 3.- Els dracs de la plaça, del segle XVIII, n’hi ha una dotzena. Què signifiquen?

  1. Una creença cristiana considerava que els dracs allunyava els mals esperits
  2. Era un símbol a favor dels austriacistes en la Guerra de Successió.
  3. Va sorgir en els principis de la celebració de Sant Jordi a Catalunya, el segle XVIII.
foratmico

“Forat micó”: Antic passadís entre la Plaça Major i la del Castell. Començava aproximadament a Cal Mensa, com indica aquest plànol

Si en queda cap que no s’hagi desmaiat o mort d’avorriment, a sopar a casa! Però quan creguin que estan salvats, explicar l’última cosa. 

PATI DE CASA. Ensenyar trajectòria del Forat Micó. D’on venien el ramats del senyor, a través del Carrer dels Bous, fins al Castell.

Guillem Carreras.Matinada d’un divendres de Maig’15.  

Anuncis