Tornem, desprès d’uns mesos de descans recuperem afers exteriors. Aquest seguit d’articles divulgatius intenten donar a conèixer al públic colomí algunes de les obres artístiques realitzades a Santa Coloma de Queralt o amb comitents vinculats a la nostra població.

Aquesta vegada no viatjarem fins l’Edat Mitjana, aquesta vegada presentem un seguit de quatre teles produïdes a Santa Coloma de Queralt i de temàtica colomina realitzades durant la segona meitat del segle XIX. Estem parlant de les peces pintades per Jaume Morera i Galícia (Lleida, 1854 –  Madrid, 1924). Un dels paisatgistes catalans més importants del canvi de segle, amb un estil molt particular i trencador pel seu temps.

Morera era fill de colomins que s’havien instal·lat a Lleida a mitjans de segle XIX degut a l’auge econòmic que vivia la capital del Segrià en aquells moments. Tot i haver nascut a Lleida Morera no es desvinculà mai de la Baixa Segarra n’hi de Santa Coloma de Queralt. Prova d’això són les seves estades a Santa Coloma  des de 1874 i fins el 1904.

Les quatre teles que presentem  formen un conjunt dispers en tres museus i col·leccions diferents: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museo San Telmo de San Sebastian i el Museu Jaume Morera i Galícia. En aquest últim s’hi troben dues teles;  bé… una la segona, actualment es troba al despatx de l’alcalde de Lleida.

La primera de les teles que Morera pintà a Santa Coloma de Queralt és una panoràmica de part de les construccions de la plaça Major. L’ambient ens mostra un paisatge urbà, on l’eix central és el campanar de l’església de Santa Maria, que divideix les construccions i el quadre en dues meitats. Les úniques figures que trobem dins la tela són les figures que transiten per la plaça. El cromatisme de l’obra, la llum rasant i tènue i el fum sortint de les xemeneies ens transmet una sensació hivernal. De fred, el típic fred de Santa Coloma en determinats mesos de l’any.

Plaça Major de Santa Coloma de Queralt. Jaume Morera i Galícia. Oli sobre tela. 1877. Paeria de Lleida, Museu Jaume Morera i Galícia.

Plaça Major de Santa Coloma de Queralt. Jaume Morera i Galícia. Oli sobre tela. 1877. Paeria de Lleida, Museu Jaume Morera i Galícia.

Les dues teles següents són vistes del Mercat, ens presenten com un gran creador retrata allò que cada dilluns podem veure a la Plaça Major, però de la forma en que ho veien els nostres besavis. La primera tela ens presenta el Mercat des d’un balcó de la plaça. Més concretament des de sobre del bar la Caixa, un dels angles de la plaça. Un gran espai tancat per portals i unit per una currua de carros lligats per fardons, cistells… que ens mostren el moviment comercial d’un dels grans Mercats de la Catalunya Central. Fins fa poc aquesta preciosa obra la trobàvem a les sales de segles XIX i XX del Mnac, degut a la nova presentació han caigut a les reserves, espai d’on potser d’aquí poc temps podran ser recuperades…

La segona tela també ens presenta el Mercat, però des d’un punt de vista diferents. El pintor es situa davant de Cal Ximenos, just al costat contrari de l’Ajuntament, la desembocadura del carrer del Mig i cal Rovirosa. Aquestes construccions retallen un tercer pla, el segon el creen els carruatges i grups de figures que s’entreveuen a la llunyania. Finalment en un primer pla, figures infantils d’una delicadesa extrema i presencia extraordinària, trencant la foscor que crea el joc de llum sobre les construccions de la Plaça Major.

JaumeMorera_Mercat_Santa_Coloma_Queralt_MNAC

Mercat de Santa Coloma de Queralt. Jaume Morera i Galícia. Oli sobre tela. 1895. Museu Nacional d’Art de Catalunya Barcelona.

8074809b69c878d4-1 (2)

Mercat de Santa Coloma de Queralt. Jaume Morera i Galícia. Oli sobre tela. 1895. Museo de San Telmo de San Sebastián.

L’última de les pintures de Morera que presentem és una magnífica vista de Santa Coloma des d’un dels extrems. Fins aquí és una composició normal, però el fet de retratar la població al capvespre, ens presenta una Santa Coloma totalment desconeguda. Morera retalla l’skyline colomí de forma formidable, el campanaret, el campanar, les cases… una harmonia negra on la lluna se’ns presenta com a senyora de la vila. Segurament aquesta peça sigui una de les més famoses i conegudes de la producció de Morera i Galícia.

4-2 (2)

Santa Coloma de Queralt al capvespre. Jaume Morera i Galícia. Oli sobre tela. 1904. Paeria de Lleida, Museu Jaume Morera i Galícia.

Aquestes no són les úniques obres de Jaume Morera sobre temàtica colomina, però són les primeres que presentem. Properament presentarem algunes teles i uns preciosos gravats, retrats ,també, de la Santa Coloma de fa 120 anys.

Damià Amorós, Desembre ’14

Anuncis