Brevíssima història de dos organistes colomins: Magí Noet i Anton Ferrer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MAGÍ NOET I MULET

Magí Noet i Mulet va nèixer a Santa Coloma el 24 de gener de 1676. Els seus pares, Fèlix i Susanna, el van batejar com a Magí Pau Fèlix. Fou el cinquè dels cinc germans que va tenir la parella. El seu pare exercia, simultàniament, de pagès i carnisser. Segons el Capbreu de 1598, els Noet de Santa Coloma vivien molt a prop de l’esglèsia, on actualment hi ha la rectoria, i que en aquell temps era un corral. A la Baixa Segarra, trobem molts Noet documentats a Conesa, on generació rera generació acostumen a ocupar càrrecs eclesiàstics importants, esdevenint moltes vegades notaris, rectors o beneficiats de la Vila.

La vida de Magí Noet fou molt curta. Morí el 28 d’octubre de 1679, amb només 23 anys, també a Santa Coloma de Queralt. Havia tornat a la seva vila natal, procedent de Verdú, aproximadament feia tres mesos. La seva mort, per tant, no fou sobtada. Havia estat exercint a Verdú, des de mitjans de 1676, com a organista i mestre de capelles. Tota la seva producció musical, enfocada únicament a les celebracions litúrgiques, són d’aquesta època. Són les següents composicions, actualment dipositades a la Biblioteca de Catalunya:

Alma redemptoris

Ave Regina

Christus natus est

Christus natus est

Frates, sobri estote

Missa

Regina Caeli

Regina Caeli

Salve Regina

No sabem qui ensenyà Magí Noet l’art de la composició, però degut a la seva joventut és molt possible que ho aprengués a Santa Coloma. Curiosament, en aquelles dates, els jurats del nostre poble estaven molt preocupats per el so deficient de l’orgue. L’any 1676 encarreguen a Magí Garriga la construcció d’un instrument més complet, que culminaria—si bé no amb els resultats desitjats, segons es desprès d’una carta de 1687—cinc anys més tard.

ANTONI FERRER

L’Enciclopèdia Catalana registra l’entrada d’un altra organista colomí important. Qui sap si pertanyia a la mateixa família Ferrer que Jeroni i Francesc Ferrer Valls. [Veure l’entrada del 28 de maig de 2014]. Lamentablement, no coneixo cap dada rellevant d’Antoni Ferrer que el situi a Santa Coloma.

Fou ordenat sacerdot a Roma (1870). Dos anys més tard exercia com a sotsxantre—un assistent al preceptor, l’encarregat del cant— de l’església de Santa Anna, situada al centre de Barcelona. Seguament, a partir de llavors, visqué arrelat a la capital catalana. El 1885 donava classes de cant pla al seminari de Barcelona. El mateix any va publicar l’obra per la qual és conegut, “Estudios históricos sobre el canto llano, y reglamentación teórico-práctica del mismo para aprenderlo con facilidad”.

Guillem Carreras, Juny’14

Anuncis