Les persones que vivim a comarques molt sovint ens en burlem del ritme vital dels urbanistes, caminant sempre estressats sense fixar-se per allà on passen. Ara bé, coneixem molts dels petits detalls que fan més encantador el nostre poble? N’hi ha més dels què imaginem. Tant de bo aquesta entrada animi a altres persones a seguir per aquesta via.

 

CARRER MAJOR, NÚM. 12. CAL FERRER

carrer major, núm. 12

 

hort de cal fèlix

Per veure una imatge més propera del drac, dirigiu-vos a aquest enllaç. Fotografia núm. 14. http://www.ramonorga.com/bou_1979/arles_gallery/

 

anagrama

Originàriament, el drac es trobava a l’antiga fàbrica tèxtil “Eusebio Ferrer”. Quan es va destruir l’Hort del Fèlix per fer-hi l’hotel, com es pot veure en la imatge, van desaparèixer uns porxos molt bonics—no sabem si destruïts o traslladats— semblants als de la Plaça Major. Tot i que no en coneixem la data exacte, a jutjar per les similitud amb altres dracs de Santa Coloma, podem aventurar que és una obra del segle XVIII. Curiosament, tot i que el drac va ser recuperat de miracle, doncs el van recollir de l’abocador,  els propietaris de l’hotel van apropiar-se’l com a símbol. Sabent que els propietaris de l’hotel coneixien la gran quantitat de dracs que hi havia a Santa Coloma, ens preguntem com podien ignorar que mai existiren els Comtes de Queralt.

 

RAVAL DELS CAPELLANS, NÚM. 5 [CAL CASAGRAN]

 

raval dels capellans, núm. 3

Coneguda també, més recentment, com Can Palau. El balcó fou dissenyat per Mossèn Esteve Puig, doncs fou la casa on hi va viure. A principis de segle no hi havia el drac. No sabem, doncs,  quin era el seu emplaçament original. El balcó és molt característic gràcies a la figura romboidal amb la bandera de Catalunya.

 

PLAÇA MAJOR, NÚM. 5 [CAL FÚRIA]

cal furia

Aquest drac data de 1774

 

CAL XIMENOS / FAÇANA DEL MAR I CEL (SITGES)

maricel

 

Data de 1761. Molt probablement fou venut per Clotilde Oromí, ciutadana de Barcelona, per 525 pessetes (1915). De totes maneres, sí que podem assegurar que el va comprar el multimilionari americà Deering, recomanat per Miquel Utrillo, un important crític i lladre artístic. Actualment es troba al Palau Maricel de Sitges.

 

CARRER MAJOR, NÚM. 27 [ANTIGA SOCIETAT L’ESTRELLA]

115.- 1932.- Carrer Major

Quin element decoratiu hi havia a l’antiga Societat l’Estrella?

 

CARRER MAJOR, NÚM. 5

CARRER MAJOR, 5

No fa gaires anys, un dels dos escuts de la família Requesens a Santa Coloma es trobava aquí. Sabeu on es troba l’altre?

 

La família Requesens fou molt important a Santa Coloma. Especialment celebrades foren les victòries de Lluís de Requesens a Lepant. Des de fa uns anys, tanmateix, l’escut del llinatge que hi havia al Carrer Major fou arrencat. Aquest pegat és una altra mostra de vergonya com a poble. També desaparegué un escut de ferro que hi havia al balcó.

Dels dos escuts de la família Requesens que hi havia a Santa Coloma, doncs, ara només en queda un. A veure si sou capaços de descobrir on es troba l’altra, més amagat. Per posar-ho més fàcil,  i perquè tingueu una idea–els qui teniu mala memòria–de com era l’escut que hi havia al Carrer Major, adjunto una imatge del llinatge Requesens. Bona sort!

requesens

 

Oriol Roca Palau, Abril ’14

Anuncis