Des de petit sabia que l’església parroquial havia estat finançada gràcies a la col·laboració de molts particulars. En canvi, fins avui ignorava que bona part de les obres que Dalmau de Queralt feu construir a Santa Coloma també foren pagades de la butxaca dels colomins. Espero que la independència de Catalunya també ens permeti parlar d’aquest personatge més objectivament, sense el rancor de saber que, malgrat no vulguem, el personatge més important de la nostra història, fou un traïdor.

[He modificat la transcripció de la següent carta per fer-la més entenedora]

 

pa i vi

Els colomins bevem molt perquè els nostres gens ens diuen que així fem un benefici al poble.

 

CARTA DE DALMAU DE QUERALT ALS JURATS. 

Desitjo tant que es vagi continuant lo embellir aquesta vila en obres publiques, per lo que han reeixit bé les obres del Campanar, Font i Quarts, que he pensat de quina manera es podia continuar de poder fer moltes que falten, com són un estudi, orga, sagristia, el raval i reparo de muralles i portals, de manera que totes es poguessin gaudir amb brevetat; com que la vila hauria de prendre mesures concretes, m’ha semblat que no hi hauria cap medi millor que augmentar els impostos els dies de fires de forma moderada; ara els impostos són tant baixos que en altres viles es paga el doble per la carn; pujar-los aniria molt bé per fer aquestes coses, i els habitants de la vila no pagarien gairebé res, i quan paguin alguna cosa seria tan minsa que ho tindrien per ben empleat, doncs resultarà en benefici de tots.

I com ara la fira de Sant Mateu és tan propera, i no podré ser-hi com pensava, he pensat en escriure ‘us aquesta carta perquè conformeu al vostre gust en això; perquè a més d’estimar-vos molt, correspondreu a l’obligació que tenen els naturals d’un poble de beneficiar-lo en tot allò que puguin i a embellir-lo. I declaro la meva voluntat que aquest impost mai es pugui fer servir sinó per obres públiques, i que tant bon punt es traeixi aquest principi deixi d’imposar-se. Si us sembla malament, o creieu que hi ha una millor manera per fer obres públiques i embellir la Vila, m’estarà molt bé. Guart-vos Déu com pot.

A Barcelona, 1 de Setembre de 1624.

Lo Comte de Santa Coloma

 carn-de-xai

“Llegida i oïda dia carta del Senyor Comte, i el bon zel que tenia en embellir la vila i fer estudis, retaules, orgues i altres coses de necessitats, tots els Jurats són del parer que s’afegeixi quatre de diners d’imposició per cada lliure de carn als dos que actualment ja hi ha; i en el pa i en el vi, s’afegeixi dos diners per sou al que actualment ja hi ha; i que així sigui fins que la Vila vulgui, i que es pugui treure aquesta imposició que la Vila vulgui”

Transcripció: Guillem Carreras, Abril ’14

Anuncis