Fa 25 anys, Montserrat Solé Àubia va publicar un magnífic article sobre el Centre Republicà a Santa Coloma. N’he fet un resum per copsar tota la vitalitat d’aquesta associació amb una ullada.

 

PRINCIPALS OBRES DE L’AJUNTAMENT DURANT AQUEST PERÍODE

1.- Construcció d’una font a cada una de les tres places de la Vila (1888)

2.- Instal·lació de la llum elèctrica a cases i indústries (1906)

3.- Construcció escorxador municipal (1915)

4.- Construcció de la xarxa de clavegueres (1917-18)

 

EL CENTRE REPUBLICÀ. ELS NOMS

Tot i els continus canvis de nom, el centre republicà sempre actuà seguint els mateixos principis.

 

1873-1893.- Comité Republicano Democrático Federal.

1893.-1901.- Centre Republicà

1901.-1931.- Societat Cooperativa Obrera

1931-1939.- Centre Republicà.

 

*El Comité Republicano Democrático Federal tenia la seu al C./ dels Capellans, núm. 3.

*El Centre Republicà (1893-1901) tingué mateixa seu.

*La Societat Cooperativa Obrera es reuní al Pati del Castell fins a 1923. Des d’aquesta data, fins a 1931, es troben a l’antic Hospital de Santa Magadalena [actual cal Mensa]

*El Centre Republicà (1931-39) restà a l’antic Hospital de Santa Magdalena fins a 1934, quan se’ls clausurà el local. Passaren a ocupar extraoficialment l’Estrella vella (Carrer Major, núm. 27). Al nou local l’anomenaven “Bar Mundial Cafè”. El 23 de Setembre de 1936, ocupa L’Estrella nova.

Actes d'Ocupació Santa Coloma de Queralt 11

Incautació, per part del Centre Republicà, de l’Estrella nova

 

ELECCIÓ DE CÀRREGS I PRINCIPALS FUNCIONS.

La elecció dels càrrecs de la “Societat Cooperativa Obrera” era anual, gratuïta, honorífica i obligatòria. L’elecció es feia per sufragi de tots els socis. Per ser membre de la junta calia saber llegir i escriure. Aquesta estava formada per 7 membres. 4 es renovaven passat un any, i 3 passat dos anys. Així s’aconseguia complementar frescor i experiència.

Les principals funcions del Centre Republicà s’executen mitjançant dues cooperatives.

Cooperativa de consum (1901-1924). Va provocar el canvi de nom de l’antic Centre Republicà (1893-1901). El seu objectiu, segons els seus Estatuts, era el “foment i desenvolupament dels interessos agrícoles dels associats, i procurar la formació de dipòsits de tota classe de llavors del país, productes agrícoles i adobs químics, i a més també, tota classe de queviures per l’ús de la Societat o per la seva especulació [venda]” (articles 1 i 2 dels Estatuts). L’objectiu dels socis era “beneficiar en tot el possible en el preu, puresa en la qualitat i equitat en el pes i mida dels articles” (article tres).

*La data de finalització de la Cooperativa de Consum l’incloc jo, no sense reserves, després de trobar el següent document que podeu llegir a continuació.

episodi 1925 0

episodi 1925.1

Es refereix a la Societat Cooperativa Obrera?

Cooperativa de consum (1906-?). No depenia oficialment del Centre Republicà, si bé tots els membres n’eren socis

 

OCI AL CENTRE REPUBLICÀ. TEATRE, CINEMA I BALLS.

TEATRE.

Cada any feien cinc representacions de teatre, sempre els mateixos dies: Nadal, Cap d’Any, primera Pasqua, segona Pasqua i Festa Major. Els grups estaven formats exclusivament per a homes, i si es necessita una dona, s’anava a buscar a Barcelona. Havien vingut personalitat molt importants de l’època a fer el paper principal en algunes representacions. Per la Festa Major, venia una companyia de teatre fora´.

Les obres, generalment, eren d’autors clàssics catalans (Guimèra, Rusiñol, Pitarra), però també d’autors locals com Joaquim Segura Lamich. El 1917, el Sastre Martinet tingué una desavinença amb el President de l’Estrella i començà a dirigir el Centre Republicà. Aquest any es representaren als dos locals, i a la mateixa hora, “Terra Baixa”. Les obres teatrals al Centre Republicà, tanmateix, ja havien començat l’any 1914.

 

CINEMA I BALLS.

El desembre de 1908 es projectaren les primeres pel·lícules a Santa Coloma. Un dels responsables fou en Sastre Martinet. Cada dissabte a les 9 del vespre es projectaven 6 pel·lícules que duraven, en total, una hora i mitja o dues. També es passaven les projeccions a les 5 de la tarda dels diumenges. Com que les pel·lícules eren mudes, a l’Estrella tocaven al piano—concretament, el mestre Pomès—i al Centre Republicà tenien un gramòfon.

L’any 1932, el Casal va ser la primera societat on es va projectar cinema sonor. Concretament, la pel·lícula “Al precio de un beso”. El Centre Republicà i l’Estrella es fusionaren per poder fer front al cost de les pel·lícules sonores.

Quan s’acaba el cinema enretiraven els bancs i començava el ball. Es feia cada festa, excepte els dies de Quaresma. Per la Festa Major es llogava una orquestra de fora que feia tres dies de balls i concerts. A vegades, es podia llogar una orquestra de Santa Coloma, com els “Aquilinos” o “Wenceslao y sus muchachos” (un pare amb els seus tres fills).

Montserrat Solé i Àubia (1989)

Anuncis