Tothom que coneix en Marcel Panadès sap que és una persona inquieta. Encara no fa mig any que torna a estar a Santa Coloma, i ja ens ha preparat una exposició. S’inaugura el dissabte 14 a les 1 del migdia (Sala Coperal), i romandrà oberta fins el 31 de desembre. No crec que m’equivoqui si auguro que us sorprendrà. La tècnica puntillista que utilitza per retratar els paisatges i les esglésies de la Baixa Segarra no és gaire habitual entre els artistes de la nostra comarca.

És força complicat dotar d’autenticitat una composició mitjançant el puntillisme. La reproducció dels detalls exigeix una gran dedicació.  Com s’aconsegueix plasmar amb veracitat les arrugues d’una mà,  les espigues de blat voleiant al vent, els fils desmembrats d’una corda? “M’ha costat 67 anys saber dibuixar així”, em reconeixia el Marcel.  “No saps quantes hores he passat dibuixant aquests quadres…”. Me’l crec. Sentint l’èmfasi que posa parlant de cada obra (inclòs l’elecció del marc), és  molt difícil no fer-ho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Més enllà de l’exposició, crec que és just valorar tota la feina que en Marcel ha fet per Santa Coloma. Durant molts anys era pràcticament impossible trobar una iniciativa cultural en què no estigués remenant les cireres. Participant en concursos de pintura ràpida, dirigint obres de teatre, dibuixant els programes de la Festa Major, posant-se darrera el micròfon de la desapareguda ràdio colomina, promovent la creació de la colla gegantera…

Ara bé, si em demanessin que definís el Marcel breument, no apel·laria a cap d’aquestes activitats. Simplement diria que és una persona lliure, entregada plenament en tot allò que fa, i malgrat tots els seus defectes, profundament enamorada del seu poble. Les obres d’aquesta exposició (especialment una) ho revelen.

Guillem Carreras. Desembre ’13. 

Anuncis