ELECCIONS TRANSCENDENTALS. CONVÉ INFORMAR-SE.

Totes les eleccions són  importants. Totes determinen quin partit encapçalarà el futur del nostre país, i si és nítid i coherent amb el seu programa electoral, quin serà el full de ruta que emprendrà. Per això sempre és important que els colomins ens apropem a l’Institut, i expressem la nostra opinió a les urnes.

Els comicis del 25 de novembre són una excepció. No són unes eleccions importants, sinó molt importants. 823.000 aturats—el 22% de la població, i el 53% de la població juvenil—així ho reclamen. La manifestació independentista convocada per l’ANC (Assamblea Nacional Catalana) ha accelerat el tempo polític. La pressió popular aconseguí enterrar un projecte—el pacte fiscal—que havia dominat les capçaleres dels mitjans de comunicació un any i mig.

Hem pres consciència de la nostra sobirania. Només els catalans—aquells qui viuen i treballen (o ho intenten) a Catalunya—estem legitimitats per decidir quin futur volem per el país. Els 135 diputats que confirmin el Parlament de Catalunya hauran d’iniciar un procés constituent. En aquest sentit, seria desitjable que totes les opcions del ventall ideològic—afortunadament, divers—tinguessin veu en aquest procés.

Exercir el dret de vot, en aquestes eleccions, és gairebé un deure. Ara més que mai, tenim la responsabilitat d’informar-nos sobre els programes electorals dels partits que es presenten. Uns comicis d’aquesta transcendència exigeixen fulls de ruta perfectament definits.

Ningú compra un cotxe si en el contracte no s’estableix les seves qualitats. Si poguéssim escollir qualsevol automòbil, seria absurd entrar a un concessionari i demanar “genèricament”  un Lamborghini. Sense conèixer la grandària, els cavalls, o les mesures de seguretat que incorpora, potser ens oferirien una carraca atrotinada de l’any 74.

Els partits únicament són eines perquè la ciutadania pugui expressar-se. En conseqüència, seria irresponsable confiar en qualsevol partit sense conèixer el seu programa electoral. Només si els ciutadans exigim màxima concreció podem estar (més) segurs que el nostre vot, i de retruc la nostra opinió, serà representada tal com desitgem. Convé tenir-ho present, doncs a partir del dia 26 de Novembre totes les formacions parlamentàries exhibiran els seus suports.

32 anys de democràcia ens han demostrat que els partits polítics no sempre compleixen les seves promeses. Podríem pensar que, si no sempre compleixen els seus compromisos, costarà que compleixin allò en que no s’han compromès. Més enllà de desanimar la participació en les eleccions, aquesta constant ha de servir per exigir més radicalitat democràtica. Els ciutadans hem d’informar-nos de les propostes de cada partit, i valorar si, en funció de les seves accions al llarg d’aquests dos anys de legislatura, ens semblen creïbles o no.

Per salut democràtica, seria positiu que escoltéssim les opinions de totes les formacions, també aquelles amb les qui discrepem obertament. Tant  de bo acceptéssim tots els posicionaments amb la mateixa disposició a creure’ls. Així obriríem els nostres esquemes mentals, tan proclius a tancar-se en idees i prejudicis repetits constantment—i reforçats, molt sovint, pels mitjans de comunicació generalistes—. Així aconseguirem conèixer millor la realitat diversa de Catalunya, i decidir més racional que emocionalment. Només així, votant convençuts i amb coneixement de causa, el nostre vot serà veritablement útil.

                                                          Guillem Carreras. Novembre ’12

Anuncis